Mekon matkasta ja ajan kulusta

Elina Komulainen: Mekon matka

Minua kiehtoo liikkuminen ajassa. Kaikki merkitykset, jotka siirtyvät ihmiseltä ihmiselle, sukupolvelta toiselle, jatkaen olemassaoloaan uutena aikana, uudessa paikassa ja uusin merkityksin.  

Vaatteiden kierrätys oli arkipäivää omassa lapsuudessani. Tässä kohdassa elämää voin todeta olevani kiitollinen, etten saanut uusinta ja hienointa, vaan useimmiten käytettyä, kierrätettyä, korjattua ja uudistettua. Muistan, miten odotinkaan serkun vanhojen vaatteiden saamista. Myös omien lasten vaatteet ovat jatkaneet matkaa ystävien lasten tai ventovieraiden käytössä. Jotkut eniten aarteet olen halunnut säästää ja säilyttää tuleville sukupolville. 

Siitä on jo monta kesää, kun tarina Mekon matkasta sai alkunsa. Eräällä iltalenkillä tyttäreni pohti ääneen jonkun oman vaatteensa matkaa: ”Mietipä äiti, mitä kaikkea se vaate on nähnyt kulkiessaan kirpparin kautta aivan uusille ihmisille, aivan uusiin paikkoihin!” Sitä jäin miettimään. Ja kirjoitin tarinan Mekon matka. Otin tarinan puheeksi Mirka Pukineella vanhoista kangasaarteista tehtyjä mekko hypistellessäni. Siitä alkoi käynnistyä idea Mirkan ompelemasta uniikista, ihanasta pikkutytön mekosta, joka esiintyisi kirjassa valokuvina.  

Saimme apurahan Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahastolta kuvituksen toteuttamista varten. Mirka suunnitteli ja ompeli kellohelmamekon ja nuken. Mekkokuvaukset toteutettiin valokuvaaja Jonna Kaasalaisen kanssa. Saimme kuvittajiksi Kristiina Haapalaisen ja Sami Vähä-Ahon, jotka kauniilla piirrosjäljellään puhalsivat mekkotarinan eloon. Sitruuna Kustannus innostui kirjaideastamme ja tämän 20-luvun ensimmäisen kesän lämpimänä elokuun alun päivänä saimme viettää kirjanjulkkareita Lastenkulttuurikeskus Lastun kotoisan tunnelmallisessa ja vanhaa aikaa henkivässä miljöössä.  

Toivon, että sinä lukija löydät Mekon matkasta kerroksia ja koet jotakin hyvää ja kaunista. Tänä aikana tarvitsemme juuri sitä. Saat kenties uusia oivalluksia, koet haaveiden lentoa tai kaipauksen vihlaisuja. Ehkäpä kirja herättää myös tekstiilinkierrätysinnon ja tekemisen kipinöitä? Kirjan lopussa on nukenteko-ohje ja ilokseni olen jo nähnyt sen pohjalta syntyneitä uusia uniikkeja nukkeja, jotka jatkavat matkaansa ajassa omine tarinoineen. Kun luette tarinaa itsellenne, lapsillenne tai lapsenlapsillenne, olisi hienoa, jos se herättäisi omia muisteloita ja ehkäpä yllättävienkin elämänkäänteiden jakamista yli sukupolvien. Koska matkalle mahtuu sellaisia. Meillä kaikilla on tarinoita kerrottavana ja siirrettävänä eteenpäin. Vai mitä? 

Elina

 


Tuotetiedot:

   • Kirjailija: Elina Komulainen
   • Kuvitus: Kristiina Haapalainen ja Sami Vähä-Aho
   • Sidottu, 36 sivua
   • Koko 220x300 mm (lxk)
   • ISBN: 978-952-7343-24-1
   • Suositushinta 15,00
   • KL: L84.2
   • Julkaisuaika: heinäkuu 2020

Kommentti

0 kommentit

Kirjoita kommentti

Kommentti on moderoitu