Kirjailija Ruth Druart kertoo: Näin Viimeinen yö Pariisissa -kirjan tarina syntyi

Ruth Druart: Viimeinen yö Pariisissa

Muutin Pariisiin vuonna 1993 ja puhuin vain vähän ranskaa. Minulla oli paljon opittavaa Ranskasta ja sen kulttuurista, mutta kiinnitin eniten huomiota jatkuviin muistutuksiin toisesta maailmansodasta. Kävellessäni Pariisin kaduilla törmäsin usein kyltteihin, joissa muisteltiin kyseisessä paikassa tapettuja vastarintaliikkeen taistelijoita, tai rakennusten seinillä oleviin laattoihin, joissa kerrottiin pois viedyistä juutalaisperheistä, jotka eivät koskaan palanneet takaisin. Kuvittelin, kuinka erilaiset ihmiset olisivat selviytyneet miehityksestä. Jotkut olisivat vastustaneet, toiset tehneet yhteistyötä, mutta kuvittelin, että suurin osa yritti vain pärjätä ja selviytyä. Aloin lukea henkilökohtaisia ​​kertomuksia tältä ajalta. Luin Helene Berrin päiväkirjan, jonka kirjoitti miehityksen aikana Pariisissa asunut nuori juutalainen nainen. Hänet pidätettiin vuonna 1944, eikä hän koskaan palannut. Luin myös Vercorsin kirjan Meren hiljaisuus, jossa saksalainen sotilas on majoittunut ranskalaisen perheen kotiin, mutta perhe kieltäytyy puhumasta hänelle, ja Irène Némirovskyn romaanin Ranskalainen sarja. Sitten luin lisää riipaisevia kertomuksia holokaustista, kuten Elie Wieselin.

Inspiraatio Viimeinen yö Pariisissa -kirjaan tuli kuusi vuotta myöhemmin, pian kolmannen poikani syntymän jälkeen, kun ruokin häntä yön pimeydessä. Idean siemen kasvoi, ja kun olin lopettanut poikani imetyksen, tarinani oli muodostunut. Tunsin heti palavaa halua kertoa sen, erityisesti minulle merkityksellisten teemojen takia, kuten vanhempien rakkaus ja yhteenkuuluvuuden tunne, jotka karttuvat kauhean moraalisen dilemman edessä.

Viimeinen yö Pariisissa alkaa vuoden 1953 Santa Cruzista, jossa Jean-Luc ja Charlotte asuvat yhdeksänvuotiaan poikansa kanssa. Eräänä aamuna heidän amerikkalainen unelmansa särkyy, kun Jean-Luc viedään kuulusteltavaksi. Lukijan sukeltaessa hänen menneisyyteensä paljastuu, että hän oli rautatietyöläinen Drancyn leirillä Pariisin miehityksen aikana. Varhain eräänä aamuna epätoivoinen nuori juutalainen nainen, jota ollaan kuljettamassa Auschwitziin, työntää jotain Jean-Lucin syliin, ja tavallisen miehen on tehtävä jotakin epätavallista.

Ruth Druart

 Kirjailija Ruth Druart

Kuva: Florentia Buckingham

 

Pariisi 1944. Nuori nainen on astumassa junaan, jonka määränpää on Auschwitz. Epätoivon hetkellä hän luovuttaa arvokkaimman omaisuutensa muukalaisen käsivarsille. Jäljelle jää vain toivo.

Santa Cruz 1953. Jean-Luc luuli jättäneensä menneisyyden taakseen. Eräänä päivänä hänen pahin pelkonsa muuttuu todellisuudeksi, kun menneisyys koputtaa ovelle täysin odottamatta.

Viimeinen yö Pariisissa on unohtumaton tarina siitä, kuinka epäitsekkäällä teolla voi olla kohtalokkaat seuraukset. Se on pysäyttävä kuvaus sodan julmuudesta ja rakkauden voimasta.

Alkuteoksen nimi: While Paris Slept
Suomentaja: Elina Salonen
ISBN: 9789527343654
Sidottu, 450 s.
KL: 84.2
Julkaisuaika: lokakuu 2021

 

Kommentti

0 kommentit

Kirjoita kommentti

Kommentti on moderoitu